Jos on olemassa joku asia, missä suurin piirtein jokainen mies on asiantuntija, se on masturbointi – runkkaaminen, tumputtaminen, tatinhakkaus ja niin edelleen. Rakkaalla harrastuksella on monta nimeä. Vuosien kattavan kokemuksen jälkeen sitä luulisi että tiedät kaiken tarpeellisen. Ammattilaisten mukaan suurin osa kuitenkaan ei tiedä. Tässä muutama fakta, joita et todennäköisesti tiennyt!

1. Masturboinnilla ei ole samoja terveysvaikutuksia kuin seksillä

“Näyttää siltä että kaikki orgasmit eivät ole samanlaisia”, kertoo Tobias S. Köhler, lääkäri ja Illinoisin lääketieteellisen yliopistollisen apulaisprofessori.

Tutkimus toisensa perään osoittaa, että seksillä on monenlaisia positiivisia terveysvaikutuksia miehelle; se parantaa verenpainetta, sydämen ja eturauhasen terveyttä, lievittää kipua ja monia muita vaikutuksia. Sitä äkkiseltään luulisi, että masturboinnilla saavuttaisi samat tulokset, mutta näin ei ole.

Miksi sillä olisi merkitystä, tulisiko siemensyöksy seksin myötä vai omin käsin ansaittuna? Kukaan ei ole varma asiasta, mutta miehen keho näyttää reagoivan asiaan eri tavoin. Jopa siemennesteen koostumus riippuu siitä, masturboitko vai harrastatko seksiä.

Ja silti – onko sillä oikeasti merkitystä? Oletko oikeasti hakannut tattiin kaikki nämä vuodet vain edistääksesi eturauhasesi terveyttä? Niinpä.. Et ole.

2. Masturbaatio ei ole riskitöntä

Joo, toki, riskit ovat varsin vähäiset. Se on itse asiassa turvallisin seksin muoto – kukaan ei ole koskaan saanut sukupuolitautia masturboidessaan tai tullut raskaaksi sen myötä. Mutta kuten muissakin matalan riskin aktiviteeteissa (purkan pureskelu, käveleminen), myös masturboinnissa on omat riskinsä.

Tiuhaan suoritettu ja kiivasotteinen masturbointi voi aiheuttaa ihon ärsyyntymistä. Seisokissa olevan hepin väkisin taivuttaminen voi vahingoittaa paisuvaiskudoksia – tätä harvinaista mutta varsin ikävää vauriota kutsutaan penismurtumaksi.

Köhler on nähnyt heppuja, jotka ovat saaneet penismurtuman aikaan raivokkaalla runkkaamisella. “Sen myötä penis näyttää aivan munakoisolta,” hän valottaa tilannetta. “Se on violetti ja aivan turvonnut.” Suurimmalla osalla miehistä tilanne vaatii leikkausoperaatiota peniksen korjaamiseksi.

3. Ei ole olemassa “tavallista” masturboinnin määrää

Miehet voivat jännittää sitä, masturboivatko he liikaa. Kyse ei kuitenkaan ole siitä montako kertaa viikossa (tai päivässä) masturboit, sanoo Logan Levkoff, lääkäri, seksologi ja seksikouluttaja. “Kyse on siitä, miten masturbointi sopii elämääsi”.

Jos masturboit monta kertaa päivässä ja sinulla on terve, tyydyttävä elämä, niin hyvä! Jos kuitenkin masturboit useita kertoja päivässä ja sen takia myöhästelet töistä tai elät parisuhteessa ilman seksiä, sinun kannattaa pohtia asiasta puhumista ammattilaisen kanssa.

4. Masturbointi ei vaikuta parisuhteeseesi

Levkoffin mukaan huonoin ja vahingollisin myytti masturboinnista on se, että se on merkki huonosta parisuhteesta.

Fakta on, että useimmat miehet masturboivat – olivat he sitten sinkkuja, huonossa parisuhteessa tai erinomaisessa parisuhteessa. Kyseessä on vain asia, jolla ei ole mitään tekemistä heidän kumppaniensa kanssa.

Masturboinnissa ei ole kyse vain seksistä, sanoo Levkoff. Monille se on käytännönläheinen tapa lievittää stressiä ja pään tyhjentämistä ennen töihinmenoa tai ennen käymistä nukkumaan.

5. Masturbaatio on lähes satavarmasti hyväksi seksielämällesi

Masturbaatio voi parantaa seksielämääsi, sillä siten miehet löytävät sen, mistä he pitävät seksissä. “Luulen, että naiset olisivat tyytyväisempiä seksuaalisesti, jos he masturboisivat yhtä paljon kuin miehet”, Levkoff kuittaa.

Onko olemassa poikkeuksia? Jotkut miehet koukuttuvat tiettyyn paineen tunteeseen tai pornon tuomaan kiihotukseen, että eivät pysty suoriutumaan seksistä kumppanin kanssa, kertoo lääkäri ja seksiterapeutti Ian Kerner.

Siitä huolimatta – nuo kaverit ovat poikkeus, Kerner sanoo. “Suurelle enemmistölle miehistä masturbointi on ehdottomasti terveellinen asia. Olen yleensä huolestuneempi miehestä joka on lopettanut masturboinnin kokonaan – se voi olla merkki ahdistuneisuudesta tai terveysongelmista.”

Miehiseen masturbointiin on tarjolla runsaasti erilaisia apuvälineitä, joita kutsutaan masturbaattoreiksi. Monesti näillä saadaan aikaan suurempi seksuaalinen tyydytys verraten oman käden tuottamaan onneen. Näiden seksiapuvälineiden käyttöä suosittelee myös seksiterapeutti Ian Kerner.