Monille ihmisille liukuvoiteet lisäävät rakastelun iloa. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana liukuvoidetta valitessa, sillä vääränlaisen liukasteen valinta voi aiheuttaa ongelmia.

Monet käyttävät liukuvoidetta parantaakseen omaa ja kumppaninsa seksuaalista nautintoa. Liukasteet parantavat seksiä tekemällä sukuelinten kudokset kosteaksi ja liukkaaksi, mikä tietysti vähentää kitkaa ja tekee kosketuksen miellyttävämmäksi. Liukuvoidetta käytetään usein myös kondomien kanssa lateksista aiheutuvan ärsytyksen vähentämiseksi, mutta tottakai sitä voidaan käyttää myös pelkästään.

Liukuvoide tulee levitellä ennen yhdyntää ja se voidaankin hienosti yhdistää esileikkiin. Mies voi esimerkiksi hieroa naisen vaginaa liukuvoiteen kera, ja nainen vastavuoroisesti voi voidella peniksen varren hyväilemällä sitä liukuvoiteen kera, mikä tekee penetraatiosta helpompaa ja miellyttävämpää.

Liukuvoiteita voi myös käyttää seksissä menopaussin jälkeen, kun estrogeenitasot ovat laskeneet ja naisen luonnollinen "voitelu" vähenee. Tämän seurauksena seksistä voi tulla jopa epämiellyttävää, missä voiteluaineet auttavat merkittävästi.

Erilaiset liukuvoiteet

Liukasteita on kolmea erilaista: öljy-, vesi-, ja silikonipohjainen. Jokaisessa on omat etunsa ja haittapuolensa.

Öljypohjaiset liukuvoiteet

Tämä kattaa tuotteet kuten baby oil, vaseliini, mineraaliöljy, kasviöljy ja käsivoiteet. Näitä suositellaan vain masturbaatioon, sillä öljy voi jättää vaginaan tai anaaliin kalvon, joka lisää tulehdusriskiä. Öljypohjaisia liukuvoiteita ei koskaan pitäisi käyttää kondomien kanssa. "Jos käytät minkäänlaista lateksituotetta, et voi käyttää öljypohjaista liukastetta, sillä se tuhoaa lateksin", sanoo Beverly Whipple, lääkäri, seksologi ja Rutgersin yliopiston emeritusprofessori. Mineraaliöljy, jota on myös monissa käsivoiteissa, voi heikentää kondomin kestoa jopa 90 prosenttia. Tämä luonnollisesti kasvattaa kondomin rikkoutumisen tai vuotamisen riskiä – ja samalla seksuaalitautien tai tahattoman raskauden todennäköisyyttä.

Vesipohjaiset liukasteet

Monien ammattilaisten mielestä vesipohjaiset liukuvoiteet ovat turvallisimpia liukasteita sekä seksissä että masturboinnissa. Ne eivät tee lateksille hallaa, eivätkä ne myöskään ärsytä ihoa. Lisäksi, vesipohjaiset liukasteet on helppo huuhdella vedellä, kun taas öljypohjaisia liukasteita saa pestä saippualla moneen kertaan. Vesipohjaisia liukasteita on kahta yleistä versiota; glyseriinillä ja ilman. Glyseriini on hieman makealta maistuva aine. Naiset, joilla on usein hiivatulehduksia, haluavat välttää glyseriiniä sisältäviä voiteluaineita, sillä sen sisältämä sokeri voi ruokkia hiivatulehdusta.

Tämäntyyppiset liukasteet voivat sisältää myös muita rakasteluun positiivisesti vaikuttavia aineita. Esimerkiksi joillakin valmistajilla on valikoimassaan tuotteita, jotka aiheuttavat lämpimiä ja kutittavia tuntemuksia, jotkut taas auttavat pidentämään miehen erektiota.

Silikonipohjaiset liukasteet

Nämä kestävät pidempään kuin vesipohjaiset liukasteet, ja niitä voidaan käyttää turvallisesti kondomien ja muiden lateksituotteiden kanssa. Tekstuuri on hieman erilainen kuin vesipohjaisissa liukasteissa, ja jotkut pitävät sitä pelkästään hyvänä asiana. Silikonipohjaiset liukasteet eivät kuitenkaan yleensä maistu kovin hyvältä, ja ne ovat haastavampia pestä pois. Jotkut naiset myös huomaavat silikonituotteiden ärsyttävän vaginaa ellei liukastetta pestä heti seksin jälkeen pois. Silikonipohjaisia liukasteita ei myöskään voi käyttää silikonisten lelujen kanssa, sillä ne alkavat liittyä toisiinsa – ja se ei tunnu mukavalta.

Vaikka liukasteet voivatkin merkittävästi parantaa rakastelua, Whipple varoittaa, että jotkut liukuvoiteet saattavat sisältää ainesosia, jotka voivat ärsyttää herkkää ihoa. Käytä voiteluaineita huolellisesti ja lopeta ihoärsytystä aiheuttavan tuotteen käyttö heti.