Oikean kondomin valitseminen on vähän kuin valitsisi juoksukenkää: voit valita hyllystä lonkalta jonkin yleismallin ja saada sillä homman maaliin ihan mukavasti. Jos kuitenkin uhraat aikaa ja ajatusta oikeaan kokoon ja erilaisiin, sinulle paremmin sopiviin ominaisuuksiin, nautit koko hommasta luultavasti paljon enemmän.

“Vaikka kaikkia neuvotaan käyttämään kondomia, erittäin harvoja kuitenkaan opetetaan valitsemaan niitä”, sanoo theCondomReview-sivuston Melissa White. Kaikkien kondomia käyttävien pitäisi tietää kondomeista muutakin kuin koko – joten jos et tiedä eroa juomutetun, ultraohuen ja muotoiltujen välillä, jatka lukemista ja opi löytämään itsellesi paras kondomi.

Koolla on väliä

“Useimmat miehet ovat siinä harhaluulossa, että kaikki kondomit sopivat kaikille”, White kertoo. “He saattavat käyttää liian pientä tai suurta kondomia ja tyytyvät kokemukseensa ymmärtämättä, että seksi voisi olla paljon parempaakin”.

Itse asiassa vuonna 2010 seksin, sukupuolien ja lisääntymisen tutkimiseen keskittyvässä Kinseyn Instituutissa tehty tutkimus paljasti, että epäsopivat kondomit yli kaksinkertaistavat riskin erektion menettämiseen, orgasmiongelmiin ja kondomin rikkoutumiseen tai pois luiskahtamiseen – mikä tietysti taas vähentää ehkäisyn tehokkuutta ja varmuutta. Lisäksi vääränkokoista kondomia on ikävä asettaa paikalleen, mikä tuo kondomeille ylipäätään tarpeettoman huonoa mainetta, White lisää.

Whiten suosikkitapa oman kondomin koon määrittämiseen on simppeli: Sovita penistäsi (täydessä tanassa, tietysti) tyhjään vessapaperirullaan. Jos tilaa jää reilusti, kannattaa valita pienempi kondomi. Jos rulla on juuri sopiva ja tilaa ei juuri jää, olet normaalikokoinen – ja jos rulla on liian tiukka, kannattaa valita suuremmat kondomit.

Jos olet kuitenkin jo kaupan hyllyllä ja rullan sovittaminen hepin varteen ei ole mahdollista, muistele miltä kondomit ovat yleensä tuntuneet. Jos ne ovat lipsahtaneet pois tai ovat tuntuneet lähinnä ohuelta paperipussilta, kannattaa ilman muuta valita hieman pienempi koko. Jos sinulla taas on rutkasti kokemusta rikkoutuneista kondomeista, tarvitset todennäköisesti isompaa kokoa. Jos useimmat kioskireissulla napatut kondomit ovat sopineet ihan hyvin, niin sitten jatka normaalikokoisten käyttämistä.

Koon lisäksi kondomeissa on vielä iso nippu muita ominaisuuksia, joiden avulla voit nostaa nautinnon uudelle tasolle:

1. Thin ja Ultra-Thin

Jos haluat tuntea enemmän ja silti pysyä turvassa, ohuet ja ultraohuet kondomit ovat erinomainen valinta. “Kaikki rakastavat ultraohutta kondomia”, White sanoo. Useimmille pareille ohuempi suoja tuottaa merkittävästi enemmän nautintoa ja antaa parhaimmillaan jopa tunteen kuin kondomia ei olisikaan. Ole kuitenkin huoleti: kaikki kondomit testataan ankarasti, joten ohuempi kondomi ei tarkoita huonompaa suojaa.

2. Laukeamista hidastavat kondomit

Vaikuttaa älyttömältä: kondomi joka saa sinut nauttimaan seksistä vähemmän? Joillekin miehille, joilla ei ole ongelma jatkaa seksisessiota pitkään laukeamatta, puuduttavat kondomit saattavat olla huonokin kokemus. Mutta on olemassa paljon miehiä, joille kondomin turruttavat ainesosat ja niidem avulla jatkettu seksisessio ovat erittäin tervetulleet. Näiden kondomien eliittiä ovat mm. Durex Perfomax Intensen kaltaiset kondomit, joiden sisäpinnalla on miehen kestoa pidentäviä ainesosia ja ulkopinnalla juomuja ja nystyröitä, jotka maksimoivat naisen nautinnon.

3. Juomut, nystyrät, muotoilut..

Pienet juomut ja nystyrät sekä ergonomiset muotoilut on suunniteltu eritoten naisen orgasmin maksimoimiseksi. Samalla kun nämä antavat orgasmitakuun toisille naisille, toiset eivät pidä muotoiluista tai eivät edes huomaa niitä, White valaisee – joten älä pety, jos naisesi ei syty näistä kondomeista. Tämäntyyppiset kondomit ovat usein myös hieman paksumpia kuin peruskondomit, mikä ei välttämättä ole huono asia, mutta se kannattaa myös pitää mielessä.

4. Lampaannahkaiset

Kondomien Crocsit: näyttävät hölmöltä – koska ne on tehty lampaannahasta ja ovat siis ihon värisiä – mutta ihastut niihin heti ensi kokeilulla. “Lampaannahkaisia kondomeja usein käyttävät ihmiset sanovat, etteivät enää koskaan käytä mitään muita kondomeja”, White kertoo. Ne tarjoavat erittäin herkän tuntuman ja ovat erittäin kestäviä – ne siis sopivat isommillekin kavereille ja ovat lateksivapaita. Kuulostaako liian hyvältä ollakseen totta? Niissä on pieni oheistuoksu, joka saattaa vaatia totuttelua, varoittaa White. Ja vaikka ne suojaavat raskaudelta, lampaannahkakondomit eivät suojaa sukupuolitaudeilta, joten ne sopivat erityisesti pariskunnille.

5. Ehkäisevät

Siittiöiden pysäyttämiseen tarkoitetut kondomit sisältävät ehkäisyainetta. Aine saattaa aiheuttaa ihoärsytystä jos niitä käytetään useammin kuin kerran päivässä. Lisäksi nämä kondomit eivät suojaa sukupuolitaudeilta tai HIV:lta, joten niitä kannattaa käyttää vain pitkässä parisuhteessa ja tosiaan vain kerran päivässä.

6. Liukuvoiteiset

Vuonna 2013 The Journal of Sexual Medicinessä tehty tutkimus osoitti, että kondomin kanssa liukastetta käyttävät miehet kiihottuivat aivan yhtä paljon kuin miehet, jotka eivät käyttäneet kondomia lainkaan. “Yksinkertaisesti; herkimpien alueidesi altistaminen lateksille kuivattaa sinut ja kumppanisi riippumatta siitä, kuinka kiihottuneita olette”, White selittää. Voit lisätä vesipohjaista tai silikonipohjaista liukastetta mihin tahansa kondomiin, mutta öljypohjaisen liukuvoiteen käyttö lateksisen kondomin kanssa ei ole suositeltavaa, sillä se aiheuttaa kondomin rikkoutumisen.

Monet kondomit ovat valmiiksi liukastettuja, joskus niissä on myös herkkyyttä lisääviä ainesosia. Lisäksi löytyy myös Pasante Climaxin kaltaisia, lämmittäviä ja viilentäviä kondomeja – White kuitenkin kertoo, että tämänkaltaiset kondomit ovat monille pariskunnille hieman liian eksoottisia.

7. Lateksittomat

Aivan kuten ruoka-allergikoille ravintoloissa, lateksille allergisille miehille on hieman suppeampi valikoima heille sopivia kumeja. Jotkut voivat jopa saada anafylaktisen reaktion vääränlaisen kondomin käyttämisestä, useimmat miehet ja naiset saavat niistä ihottumia ja muita iho-ongelmia. Onneksi yhä useammat yritykset vastaavat tarpeeseen valmistamalla kondomeja vaihtoehtoisesta materiaalista, polyisopreenista. Meidän suosikkimme näistä kondomeista on Durexin Latex Free.

Mikä kondomi sinulle sopii parhaiten? Kerro kommenteissa kokemuksesi!