Vagina kostuu yleensä luonnollisestikin naisen kiihottuessa ja itse seksiaktin aikana ja näin keho tuottaa siis luonnollista liukastetta seksiä varten. On kuitenkin aina yksilöllistä, kuinka paljon vagina kostuu luonnostaan ja kuinka paljon liukastetta tarvitaan miellyttävään aktiin. Nämä vaihtelevat varsin paljon, mutta huoli pois – se on täysin normaalia.

Luonnollisen liukasteen vähäisyys on perin yleistä ja voi olla seurausta mm. naisen kehon hormonaalisista muutoksista – esimerkiksi imetyksestä ja vaihdevuosista, tai vaikka lääkkeistä, kuten antihistamiinista, hormonaalisesta ehkäisystä, kemoterapiasta tai masennuslääkkeistä. Liian vähäinen kostuminen voi johtua myös nestehukasta tai yksinkertaisesti siitä, että nainen ei ole tarpeeksi kiihottunut.

Tässä kuvaan astuvat liukuvoiteet, joita onkin joka lähtöön. Olitpa sitten harrastamassa ihan tavallista seksiä tai hoitelemassa itseäsi omin käsin, liukuvoide tekee kaikesta parempaa. Lisäksi se:

  • Vähentää kivuliasta kitkaa vaginassa/anuksessa/peniksessä
  • Kasvattaa seksuaalista nautintoa kiihdyttämällä verenkiertoa ja täten saa kehon tuottamaan lisää myös luontaista liukastetta
  • Voitelee myös klitorista, mikä voi tuoda lisää nautintoa ja helpottaa orgasmin saamista
  • Mahdollistaa eri maut suuseksissä
  • Pitää vaginan ihon pehmeänä ja auttaa säilyttämään sen seinämien joustavuuden

Jos sinulla on kroonista kipua, lidokaiinia ja benzokaiinia sisältävät liukuvoiteet voivat auttaa asiassa.

Kun valitset liukuvoidetta, keskity kahteen asiaan: miellyttävyys ja turvallisuus.

Mukavuudella viittaamme nautintoosi: Liukuvoiteen määrä ja sen kesto vaikuttavat siihen, kuinka hyvältä itse seksi tuntuu – tietysti siihen vaikuttaa myös vahvasti se, jos valitsemasi liukuvoide esimerkiksi ärsyttää genitaalialueesi ihoa.

Turvallisuudella viitataan terveysvaikutuksiin: kuten jo aiemmassa oppaassa kerroimme, öljypohjaisia liukasteita ei voi käyttää lateksikondomien kanssa, sillä öljy tuhoaa lateksin aiheuttaen hyvin suurella todennäköisyydellä kondomin rikkoutumisen, mikä taas saattaa johtaa yllättävään perheenlisäykseen, farmarivolvoon ja kultaiseen noutajaan. Ikävämpi vaihtoehto on tietysti sukupuolitauti, joskaan ei yhtä lopullinen.

Vesipohjaiset liukuvoiteet

- Vesipohjaiset, glyseriiniä sisältävät liukuvoiteet

Yleisimmät liukuvoiteet ovat vesipohjaisia, synteettistä glyseriiniä sisältäviä liukasteita. Synteettinen glyseriini antaa nesteelle hieman makean maun. Suurin osa maulla varustetuista ja lämmittävistä liukasteista sisältää glyseriiniä. Kun vesipohjaiset liukuvoiteet alkavat kuivua, on parasta lisätä vettä tai sylkeä mieluummin kuin lisää liukastetta, sillä vesi palauttaa aineen takaisin varsin liukkaaksi.

Plussat: Helppoja löytää, edullisia, turvallisia käyttää lateksikondomien kanssa, ei tahraa.

Miinukset: Kuivuu nopeasti, joskus tahmaisia, synteettinen glyseriini saattaa aiheuttaa hiivatulehduksia niille herkille naisille ja parabeenejä sisältävät tuotteet saattavat ärsyttää herkkää ihoa.

- Vesipohjaiset, glyseriinittömät liukuvoiteet

Jos sinulla on herkkyyttä hiivatulehduksiin, valitse tällainen liukaste. Niissä voi olla kasveista johdettua glyseriiniä, joka ei kuitenkaan laukaise hiivatulehduksia toisin kuin synteettistä glyseriiniä sisältävät.

Yksi hyvä esimerkki valikoimassamme on Shungan natural contact luonnonmukainen liukuvoide.

Plussat: Kestää pidempään kuin glyseriiniä sisältävät liukasteet, vähentää ihoärsytystäm, turvallista käyttää lateksikondomien kanssa, ei tahraa, usein hieman paksumpaa ja pehmentävät tuntumaa – joitakin suositellaan nimenomaan anaaliseksiin.

Miinukset: Maku voi olla kitkerä glyseriinin puuttumisen vuoksi. Parabeenejä tai propyleeniglykolia sisältävät liukasteet voivat myös ärsyttää ihoa.

Silikoniliukuvoiteet

Nämä kestävät kaikista pisimpään ja silikonisia liukuvoiteita suositellaan eritoten naisille, joilla on kroonista vaginan kuivuutta tai kipuvaivoja. Silikoniliukasteen silikoni on eri tavaraa kuin esimerkiksi rintaimplanttien silikoni, ja sitä ei luokitella vaaralliseksi; se ei voi läpäistä ihohuokosia. Suurin osa silikoniliukasteista on hypoallergeenisia eli erittäin vähän allergiaa aiheuttavia.

Plussat: Turvallista käyttää lateksikondomien kanssa, voi käyttää vedessä, hajuton ja mauton, kestää kolme kertaa pidempään kuin vesipohjaiset liukasteet.

Miinukset: Kalliimpia, ei voi käyttää silikonisten tai CyberSkiniä sisältävien seksilelujen kanssa, pestävä vedellä ja saippualla.

Öljypohjaiset liukuvoiteet

Öljypohjainen liukaste voi rikkoa lateksikondomin. Öljypohjaisia liukasteita voi kuitenkin käyttää turvallisesti nitriili-, polyisopreeni- ja polyuretaanikondomien kanssa.

- Luonnolliset öljypohjaiset liukasteet

Näitä liukasteita löytyy useimmista keittiöistä. Yleisesti pätevä sääntö on, että jos sitä voi syödä, sitä voi myös käyttää liukuvoiteena. Ihmiskeho pääsee paljon helpommin eroon luonnollisista öljyistä kuin petrolipohjaisista. Yleensä ohuemmat öljyt ovat parempia seksiin (poislukien anaaliseksi, joka kaipaa paksumpaa öljyä), mutta kokeilemalla löydät omaan mieltymykseei parhaimmin sopivan liukasteen.

Esimerkkejä: Oliiviöljy, voit, avokadoöljy jne.

Plussat: Erinomaisia genitaalialueen hierontaan, turvallisia seksiin ja syömiseen, toimivat kaikissa leikeissä, edullista ja helposti saatavilla.

Miinukset: Rikkovat lateksikondomit, tahraavat.

- Synteettiset öljypohjaiset liukasteet

Näiden pois peseminen kestää kauemmin kuin luonnollisten öljyjen

Esimerkkejä: Mineraaliöljy, vaseliini, vartaloöljyt, voiteet.

Plussat: Erinomaisia masturbointiin, edullista, helposti saatavilla.

Miinukset: Ärsyttävät genitaalialueita, rikkoo lateksikondomit, tahraavat.