Sillä on enemmän lempinimiä kuin millään naisen ruumiinosalla, oma lääkäri ja kyky tuottaa sinulle valtavasti nautintoa – puhumattakaan kivusta, eritoten jos aiot synnyttää lapsia. Silti se on monille vielä mysteeri. Itse asiassa, Cosmopolitanin kyselyssä selvisi, että yli 60 prosenttia naisista kertoo, ettei tiedä paljoakaan vaginastaan – mikä on valitettavaa, sillä uuden tutkimuksen mukaan naiset, jotka tunteva alapäänsä ja ovat sinut sen kanssa, saavat enemmän orgasmeja. Me keräsimme 15 kohdan listan asioista, joiden avulla tunnet vaginasi paremmin ja tunnet olosi mukavammaksi sen kanssa toimiessa.. Nämä ovat tärkeitä faktoja siitä miten se toimii, miten se pidetään terveenä ja miten kasvatat sen sinulle antamaa nautintoa.

1. Se on vain yksi osa “alapäästäsi”

Vagina-sanaa voidaan viitata koko sukuelimeen, mutta teknisesti kuitenkin vagina tarkoittaa sitä kapeaa kanavaa, joka kulkee sisälläsi pintaosien (klitoris ja häpyhuulet) luota kohdunkaulaan

2. Ne näyttävät yleensä samalta

…sisältä, siis. Se, mikä vaihtelee, on “vulva”, eli ulkoiset osat. Klitoris vaihtelee 2,5 sentistä reiluun kolmeen senttiin, häpyhuulet voivat olla joko miltei olemattomat tai muutamia senttejä – ja useimmilla naisilla ne eivät ole symmetriset, vaan toinen on yleensä aina suurempi.

3. Sitä ympäröivä alue voi olla eri värinen

Emätintäsi ympäröivä alue ei välttämättä ole samanvärinen kuin muu ihosi. Monilla vaaleaihoisilla naisilla on tummahkot häpyhuulet, kun taas tummempi-ihoisilla naisilla voi olla vaaleammat emättimen ulko-osat.

4. Sen seinämät ovat laskostuneet

Yleensä emättimen seinämät ovat laskostuneet toisiaan vasten, mutta kun niiden täytyy aueta – esimerkiksi tamponille tai penikselle – seinät aukenevat ikään kuin sateenvarjon tavoin. Emätin usein turpoaa aina reilusta sentistä viiteen senttiin, jopa suuremmaksi – voihan sen lävitse kulkea jopa vauva!

5. Rentoudu – isompikaan ori ei venytä sitä pilalle..

Kuten yllä selitimme, emätin on erittäin venyvä ja sinne mahtuu supersuuri penis – silti se aina palautuu normaaliin kokoonsa seksin jälkeen. Asia voi kuitenkin olla eri lapsen saamisen jälkeen: jotkut äidit sanovat tuntevansa emättimensä hieman löysemmäksi. Voit kuitenkin treenata sitä tiukemmaksi! (katso kohta 7)

6. …eikä se tiukkene vaikka eläisit puutteessa pitkään

On olemassa huhu, jonka mukaan pitkään ilman seksiä eläminen johtaa siihen, että emätin tiukistuu niin paljon, että seksin aloittaminen tuntuu kivuliaalta. Tämä ei ole lainkaan totta. Vaikka emättimesi lihakset voivat olla aluksi jäykät, seksin itsessään ei pitäisi olla yhtään kivuliasta.

7. Säännöllinen treeni tekee hyvää

Aivan kuin muukin kroppa, emätinkin tykkää treenaamisesta. Voimakkaiden lantionpohjalihasten myötä saat seksissä tiukemman “otteen” ja se voi antaa sinulle helpommin orgasmin! Näin treenaat lantionpohjalihaksiasi oikeaoppisesti: Purista aivan kuin pidättelisit pissaa, pidä 10 sekuntia, sitten rentouta. Tee näitä päivässä kahdesti 10 tai 20 kertaa näitä harjoituksia, ja huomaat eron kuukaudessa. Kokeile myös lantionpohjalihasten treenaamiseen siihen tarkoitettuja harjoitus -ja geishakuulia.

8. Se on täynnä bakteereja

Älä pelästy – ne ovat hyviä pöpöjä, jotka pitävät ikävät mikro-organismit kurissa. Yksi hyvistä bakteereista on maitohappobakteeri, jota on myös mm. jugurtissa. Itse asiassa amerikkalaiset gynekologit kertovat, että voit parantaa hiivatulehduksen laittamalla maustamatonta jugurttia emättimeesi.. Emme kuitenkaan suosittele, konsultoi aina lääkäriäsi.

9. Se puhdistaa itse itsensä

Sinun ei tarvitse pestä itse itseäsi sisältä – emättimesi puhdistaa itse itsensä. Riittää, kun peset sen ulkopuolelta, häpyhuulien välistä ja välilihan tienoilta. Käytä mietoa saippuaa.

10. Sen ympäröivä karvoitus ei ole välttämätöntä

Joskus luolamiesaikoina häpykarvoitus suojasi emätintä bakteereilta ja keräsi hajua houkutellakseen miehiä. Nykyään meillä on vaatteet – ja karvoituksen vaikutus on miehen houkuttelussa joskus jopa päinvastainen.

11. Sen haju voimistuu kuukautisten aikana

Hajusta puheenollen, jokaisella emättimellä on omansa. Se on yleensä hieman hapan ennen kuukautisiasi ja pistävä niiden jälkeen. Tuoksusi on myös joskus helpommin huomattavissa rankan treenin jälkeen hikirauhasten ansiosta ja seksin aikana tuottamasi luontaisen liukasteen vuoksi.

12. Sen kiihottaminen tekee hyvää monella tapaa!

Yksi syistä, miksi seksi tuntuu niin hyvältä: emättimen stimulointi, saitpa orgasmia tai et, vapauttaa hyvänolon hormoneja. Jotkut gynekologit sanovat, että orgasmin saaminen helpottaa lihaskramppeja – erittäin hyvä syy heittäytyä pehkuihin painimaan joko miehen tai oman itsensä kanssa esimerkiksi kuukautisten aikana.

13. Liiallinen seksi voi kuitenkin olla pahasta

Vaikka normaali seksi rentouttaa, liikaa seksiä liian lyhyessä ajassa voi aiheuttaa ikäviä tuntemuksia alakertaan, jopa virtsaputkentulehduksen. Saat virtsaputkentulehduksen todennäköisimmin ratsastaen tai lähetyssaarnaajassa, sillä kumppanisi penis on erittäin lähellä virtsaputkeasi ja voi työntää sinne haitallisia bakteereita. Mutta muista; seksin jälkeen pissaaminen voi pitää virtsaputkentulehduksen poissa.

14. Valkovuoto muuttuu koko kuukautiskierron ajan

Emättimesi tuottaa enemmän valkovuotoa — jopa 2 teelusikallista päivässä — ovulaation aikana; se on yleensä tällöin kirkkaampaa ja ohuempaa. Ennen kuukautisvuotoa se muuttuu kermaisemmaksi ja paksummaksi. Jos se koskaan kirvelee, polttelee, haisee pahalle tai näyttää miltä tahansa juustolta, mene lääkäriin.

15. Ei, sinne ei voi hukkua esineitä.

Emättimesi ei ole musta aukko. Minkään esineen on mahdonta paeta kohtuusi, sillä kohdunkaula estää sen. Mutta tamponi voi kuitenkin lipsahtaa pois ulottuviltasi – jos näin käy, yritä saada se ulos kyykkyasennossa. Jos se ei onnistu, varaa aika gynekologillesi, joka nappaa sen ulos helposti ja kivuttomasti. Huom: älä laita ruokaa emättimeesi, ei siirappia, ei suklaata, ei kermaa.. Niiden sisältämä sokeri voi johtaa tulehdukseen.