Siemennesteen sisältämä siittiö on yksi elämän rakennuspalikoista, joka on olennainen osa sen tsygootin luomisessa, josta tuli mm. sinä ja minä. Ne sisältävät 22 kromosomia, mukaanlukien X tai Y-kromosomin, joka määrittää sukupuolemme. Siittiö on kooltaan vain noin 0,005 millimetriä, joka on jo itsessään melko ihmeellistä – alla listaamme kuitenkin vielä kymmenen erikoista faktaa lisää.

1. Hollantilainen löytö

Antonie van Leeuwenhoek (1632–1723) oli linssimaakari ja amatööritiedemies, joka ensimmäisenä tutki omaa spermaansa – tietysti – ja löysi siittiöt vuonna 1677. Mikrobiologian isänä tunnettu mies näki myös ensimmäisenä bakteerit, lihassolut ja verisolujen kulkeutumisen kehon läpi, joten ei liene kovin yllättävää, että tutkimukset ajautuivat hieman sivuraiteelle.

2. Iso satsi

Millilitrassa siemennestettä on 20 miljoonasta 100 miljoonaan siittiöitä, joten keskivertomies voi ampua maailmaan 40 000 000 – 1 500 000 000 "lasta" joka siemensyöksyllä.

3. Nopeita uimareita

Siittiöt voivat uida 0,2 metriä tunnissa. Ei ehkä kuulosta kovalta suoritukselta, koska Michael Phelps * ui 200 metriä 1,54 minuutissa ** (siittiö ui 0,0005 m), mutta siittiö on vain 0,005 milliä pitkä, joten se taittaa matkaa 4000 kertaa oman pituutensa verran.

* Phelps on 1,93 m pitkä. Olettaen, että hän voisi säilyttää huippunopeutensa, hän ui 4288 kertaa hänen oman pituutensa tunnissa.


4. Pitkä kaari

Aivan kuten naisenkin ejakulaatiossa, jotkut ihmiset roiskivat kauas ja useimmat eivät niinkään. Tutkimuksissa on havaittu, että useimmat ihmiset ejakuloivat enintään noin 30-60 cm, mutta pituusennätys on tällä hetkellä hallussa yksi Horst Schultzilla, jonka onnistui ampua kuti yli kuuden metrin päähän. KUUDEN METRIN!

5. Suuntavaistoa

Miten siittiöt tietävät, minne edetä? No, tutkijat ovat päätyneet siihen, että ne suuntaavat kohti synnytyskanavan lämpimintä osaa.

6. Sperma ei kestä kauaa

Kuinka kauan siittiöt voivat elää? Elimistön ulkopuolella kuivalla pinnalla jotakuinkin niin kauan kunnes siemenneste on kuivunut. Se saattaa elää hieman pidempään lämpimässä vedessä, kuten esimerkiksi poreammeessa, mutta jos pelkäät että voit tulla raskaaksi jonkun spermasta poreammeessa – älä pelkää, se ei ole mahdollista.

Kehon sisällä elinaika riippuu monesta tekijästä. Siittiöt, jotka pääsevät kohtuun, elävät muutaman päivän. Ovulaation aikaan keho tuottaa kohtulimaa, joka auttaa luomaan siittiöille suotuisan elinympäristön, jossa ne voivat elää 5–7 päivää. Oli miten oli, jos siittiöt eivät pääse vaginan läpi, ne kuolevat vaginaan muutaman tunnin sisällä sen korkean happamuuden vuoksi.

7. Seksuaalisuuttasi ruokkimassa

Jokainen teelusikallinen spermaa (joka on jotakuinkin se määrä, joka laukeamisessa vapautuu, riippuen toki iästä, edellisestä ejakulaatiosta jne.) sisältää keskimäärin noin 5–7 kaloria, mutta voi sisältää jopa 20 kaloria. Siemennesteestä vain 1% on siittiöitä, loput on enimmäkseen vettä, entsyymejä, proteiinia, sinkkiä – joka antaa sen oudon, metallisen maun – C-vitamiinia, natriumvetykarbonaattia (joka auttaa spermaa hapokkaassa vaginassa) ja hedelmäsokeria, joka ravitsee spermaa.

Ihmisillä, jotka rakastavat suihinottoja (useimmat meistä?), on taipumus murehtia sperman makua, mutta voiko sen makua tosiaan muuttaa? Urologit sanovat että ei voi, sillä sen ainesosat ovat jo balanssissa ja siinä on kaikki mitä tarvitaan. Yleisesti kuitenkin puhutaan, että esimerkiksi tuoreiden hedelmien lisääminen ruokavalioon muuttaa myös sperman makua. Muuttaa tai ei, hedelmät ovat terveellisiä, joten kokeilemisesta ei ole ainkaan haittaa.

8. Luonnollinen poistuma

Mitä tapahtuu siittiöille, jotka eivät pääse ulos siemensyksyssä? Ei, ne eivät muutu siniseksi ja jää kuolleena kiveksiin killumaan. Siittiösolujen elinkaari on noin 74 päivää, ja jos he eivät poistu siemennesteessä, ne hajoavat ja imeytyvät kehoon täysin luonnollisin keinoin.

9. Ne tulevat takaisin

Uusia siittiöitä syntyy joka päivä, mutta siittiösolun täysin kypsyminen kestää noin 2–3 kuukautta. Keskimääräinen mies luo noin 525 miljardia siittiösoluja, mutta esimerkiksi ikä, murrosiän alkamisaika, tupakointi, jne voivat vaikuttaa siittiöiden terveyteen – eli niiden kypsymiseen terveeksi spermaksi, joka selviää läpi lisääntymisprosessin. Lisäksi vanhetessasi solujenmuodostuksessa tulee suuremmalla todennäköisyydellä virheitä, minkä vuoksi lasten hankkiminen vanhemmalla iällä on riskialttiimpaa.

10. Vaihtoehtoisia käyttötarkoituksia mehullesi

Olettaen, että et käytä siittiöitäsi vauvojen tekemiseen, olet saattanut ajatella itse muita käyttötarkoituksia spermalle.. Tai ehkä et.

Joka tapauksessa, on paljon ihmisiä, jotka väittävät että voit käyttää spermaa hyvin toimivana kauneustuotteena iholle ja hiuksillesi. Koska se on hyvin lievästi emäksistä ja sisältää paljon sokeria, sen sopivuus sinulle riippuu paljon ihotyypistäsi – puhumattakaan siitä, kuinka usein aiot sitä käyttää hoitoon, koska siinä kuluu melkoisesti spermaa.

Voit kuitenkin käyttää sitä näkymättömänä musteena, mikä on aika siistiä, vai mitä?. Eräs taiteilija, Martin von Ostrowski, käyttää spermaa (ja muita kehon nesteitä) taideteoksissaan, jotka voivat vaatia jopa 40 siemensyöksyä – hänen omaa tavaraansa toki – per teos.

Hauska demonstraatio siittiöiden toiminnasta.